torsdag 23 februari 2012

En liten prinsessa!

I morse när jag slog på datorn möttes jag av att kronprinsessan åkt in på förlossningen. O medan jag åt min fil berättade prins Daniel att han blivit pappa, något rörd var han av det hela, det märktes verkligen, till en liten flicka. Förstår hans känsla för det är ju verkligen något vidunderligt det här med att få sitt första barn :). Vad som slog mig var att han såg likadan ut vid presskonferensen som vid en officiell middag typ, lika välkammad o i sin kostym. Undrar om han alltid har den på sig, o om det satt på under förlossningen också ;)?

Idag fick vi tillbaka vårat prov vi hade för några veckor sedan i varmkök grundkurs. Hade 67 rätt av 70 möjliga, betyg MVG, så det får man väl vara nöjd med ;). Fick också reda på betyget på kursen, eftersom den är färdig nu. O slutbetyget på den var MVG med motivering att jag är självgående, har inga problem att lösa uppgifter o lagar maten vi får i uppgift med bra resultat samt att jag oftast inte har några problem att jobba med folk. Känns ju bra det också :). Sen kan jag tänka på att ibland tänka mig för i en del situationer, o frågade vad hon menade, o det var en syftning till insidenten för ett tag sedan då någon tyckte att jag var rasist. Ja, men tjena. Nu förstod jag vad det handlade om, eftersom jag, efter att ibland sagt en sak typ 20 gånger till en person, när hon frågat mig något, o man förklarar hur man menar i receptet, o när de lik förbaskat den 21:a gången gör på helt annat sätt så att resultatet inte blir så bra, blir lite trött på hela situationen. Jaha, då är man rasist! Eller hur?! Men visst, jag skall vara så jävla len så de kommer kräkas på mig, just wait and see. Det är bara den här läraren som sagt något om det här, o just hon skall inte riktigt kasta sten i glashus, eftersom hon ibland har en lite rackig attityd. Men men, hon är ju lärare så då får man ju säga vad o hur man vill till eleverna. Men hon gav mig ett MVG i betyget iaf så jag får bara bita ihop o le. Så nu har jag två avslutade kurser där vi fått våra betyg o MVG i båda. Känns bra :).

Vi gjorde korv på varmkökslektionen idag. Intressant eftersom det inte var köttkorv som skulle göras utan lite andra sorter med mer smak i, om man säger så ;). Jag gjorde lammkorv med chili i o en serbisk korv kryddad med spiskummin, dragon, lök o vitlök. Lammkorven blev STARK men god, o den serbiska var jättegod. Bakade korvbröd också till lunchen då vi åt korv av alla de sorter, mos, stuvad vitkål, snabb vitkålssallad o gurkmajonäs. Resterna på vår korv fick vi ta med hem, så mannen har ätit av den till middag, o han tyckte den var jättegod.

I morgon är det storkök igen, får se vad det blir för något imorgon. Ha en fin kväll :).

onsdag 22 februari 2012

Fettisdagen!

Igår var det ju semmeldagen, äter ni semlor? Jag gillar INTE semlor, o har aldrig varit speciellt förtjust i det. För mycket bröd, mandelmassa o grädde för min del. Men mina föräldrar älskade det, o så även min man, o de åt/äter gärna hetvägg, alltså med varm mjölk runt. Huvaligen, säger jag bara, då blir det ännu värre när brödet dessutom är blött. Men smaken är ju som baken, som tur är.

Nåväl, jag har ju börjat storkökskursen i skolan o igår lagade vår grupp, 3 pers, 150 portioner pocherad torsk med mussel-o grapesås, glaserade morötter o kokt potatis. Tar en liten stund att väga o vika fisken kan man ju säga, men vi 3 som är i gruppen funkar mycket bra ihop o arbetet flyter på som sjutton. Såsen lät ju lite suspekt men var sjukt god faktiskt. Gästerna var mycket nöjda o kom fram efteråt, flera stycken, o berömde maten :). Sånt är ju kul, o våra lärare var mycket nöjda med dagen överlag. Dessutom bjöds alla matgäster på en minisemla efter kaffet för att skolan vunnit diplom från semmelakademin om årets semla :). Kul eftersom det är bagareleverna då som vunnit det, o vad kan vara bättre än att vinna en sån utmärkelse medan man går utbildning?! Måste vara supermotiverande ju :).

Sonen har varit hemma den här veckan pga magsjuka i måndags, så mannen vabbar o jag nojjar. Är så jäkla hypokondrisk när det gäller just magsjuka så det finns bara inte. Säger någon i telefon att de har det så känns det som jag direkt blir illamående typ. Jag kollade med min lärare hur det var om att jag kom till skolan, men eftersom jag är frisk så var det ok. Använder handskar väldigt noga o tvättar händerna som en tok, om utifall att, men som sagt, jag är ju inte sjuk, o skall jag vara hemma för att jag kanske blir det så missar jag ju halva kursen vilket inte blir bra.

Nope, nu strax iväg igen, långa passa i köket. Kan säga att man är mör i benen efter ett 8-15:pass stående/gående. Men kul är det. Jag har iaf köpt mig en deal med 2 massagebehandlingar för det känns som om det är en bra present till mig själv :). Skall bara försöka få in tiden i almanackan också ;).

Måste förresten bara berätta att jag ju under min utbildningstid blivit uppringd ganska många gånger av mina demoföretag för att de vill att jag skall jobba. Men jag har sagt nej eftersom jag känt att jag inte riktigt orkar det också. Men igår kväll fick jag telefon från tjejen som har Göteborgskontoret på Action People o hon berättade om en kul grej där hon vill ha mig med. Hon har fått ett uppdrag på några gånger som riktar sig till män. De bjuds in till någon form av mingel o demo, typ 50-100 st/gång, o där det då skall vara en kock som fixar maten. O då vill hon ha mig som kock på de här träffarna. Så kul, var min spontana reaktion, o det kolliderar inte med skolan eftersom det är några timmar en kväll. Låter jättekul tycker jag, så jag sa ja naturligtvis. Hon är inne på att utöka demandet i företaget med lite catering också o vill ha med mig på det tåget :). Kan man ju inte tacka nej till heller liksom. O lite längre fram i vår har hon fått ett uppdrag från en butik i närheten här som håller på att bygga om o skall ha nyöppning med grillevent, alltså inget demo, o där vill hon ha mig också eftersom det skall vara en kock där också. Talade om att jag ju faktiskt inte är färdig o då skrattade hon bara o sa att vadå inte färdig..... det var du väl innan du började skolan eller?! Känns ju bra att folk tror på en iaf :). Kändes faktiskt riktigt kul att hon vill ha mig med på det här, så nästa el nästnästa vecka skall vi sätta oss o sätta ihop en meny till första minglet, el rättare sagt 3 förslag till meny. Känns lite scary men samtidigt jäkligt roligt.

Nu, over and out i kylan :). Ha en bra dag!

lördag 18 februari 2012

Melodifestivalen

Har bara ett ord att säga om kvällens spektakel..... PINSAMT! Hur fan tänker svenska folket när de röstar på Björn Ranelid? Fortsätt med ditt bokskriveri, för det här med sång, det är inte din grej! Tröstar mig med Bodyguard nu.

fredag 17 februari 2012

Fredag igen :)

Ja, så var fredagen här igen :). Skönt säger jag. O idag skall vi börja med storkök, första passet nere i lunchrestaurangen. De serverar sådär en 200-300 gäster utifrån varje dag, så det är ju lite mat att laga ;). Undrar hur det kommer gå?! Flera av klasskamraterna är väääldigt nervösa för det här, o visst, det är ju lite annorlunda än att laga typ 4 portioner mat. Men vad sjutton, vi har ju lärare där som är till för att handleda oss, o de lär ju inte låta oss servera något som smakar apa liksom. Så det är bara att bita ihop o göra det absolut bästa man kan :). Jag tycker det skall bli intressant iaf.

Pappa kom hem igår, till slut efter en del turer som jag skrev igår. När väl transporten kom o de fått in honom i bussen så visade det sig att de "glömt" att beställa egen transport, så det innebar att han fick åka runt kommunen ett tag för att hämta upp andra o lämna av dem innan han fick komma hem. Jävligt bra när man är ganska dålig o trött *suck*. Så jag morrade lite till en stund. O kallt blev det i den här bussen eftersom de stora dörrarna öppnades flera gånger så han blev ganska nerkyld under resan också. Fick göra en massa varmt te för att få upp värmen på honom när han väl kom hem. Det var ju liksom inte det bästa vädret här nere igår, snöade, blåste o sedan övergick det till mycket blöt snö. Men nu är han hemma iaf. O hemtjänsten har tydligen satt in mer personal just för att han skall få all den hjälp han behöver hemma, o det känns ju ganska skönt iaf. Frågade honom vad han tyckte om att vara hemma, o svaret var, jag är inte hemma ännu. Fråga mig i morgon för just nu känns det inte som hemma här. Kan jag ju iofs förstå eftersom han just nu tillbringar nästan lika mycket tid på sjukhuset som hemma i sin lägenhet.

Behöver jag säga att jag var ganska trött på kvällen, när jag väl kom hem? När klockan var tio somnade jag gott tillsammans med sonen ;). Helt slut, den här mentala berg-o dalbanan jag åker just nu tar hårt på en, det känner jag nu. Jag säger att det är ganska skönt att ha skolan som andningshål, för där måste jag fokusera på vad jag gör hela tiden.

Nu dags att ge sig iväg. Ha en riktigt bra dag. O kör försiktigt ni som skall köra bil, det är halt!

torsdag 16 februari 2012

Ledig idag....

Eller ledig o ledig, från skolan iaf. Sonen o mannen är ju också lediga o skall strax ge sig iväg o åka skridskor o spela bandy tillsammans med en kompis o hans pappa. Nope, jag skall inte åka med ;). Min pappa har blivit bättre o skall därför skickas hem idag. O ibland undrar jag hur vårdpersonal tänker. Han kan inte resa sig själv från sängen el en stol, o när han väl kommer upp så går han vääääldigt dåligt, även med rollator. Men han skall klara det hemma, med hjälp av hemtjänsten. Han får alltså trycka på larmet varenda gång han skall resa sig el göra något. Jamen tjena, vad bra det här kommer bli. Visst, han tycker att det skall bli skönt att komma hem, men är samtidigt väldigt bekymrad för hur det skall funka.

O sen hur det här planeras, ja det är så man kan gråta. Igår eftermiddag lämnades beskedet att han kunde åka hem eftersom den nya rollatorn kommit. Då var klockan 15.30, o eftersom han har mat genom kommunen så måste det meddelas innan tolv, efter de direktiv vi fått. Avbeställa kan man göra innan kl 9 samma dag, men beställa dagen innan. Så jag sa att det var väl inte så bra, eftersom han då inte får någon mat den dagen. Visst, jag kan fixa mat, men samtidigt så känner jag att de måste liksom planera lite, så jag erbjöd mig inte att göra det. O läkaren hade tidigare på dagen talat om för mig att det blir tidigast kl 15 han får komma hem, så jag såg inget problem då i det hela. Nåväl, sköterskan fick helt enkelt omboka hemresetransporten., under lite suckande, som om jag bryr mig.

Idag på morgonen får jag besked om att de bokat en rullstolstransport vilket innebär att han alltså skall sitta i rullstol, som han inte har. Han har rollator, inte rullstol. Så nu har jag försökt få tag på dem under några timmar för att ifrågasätta hur han skall åka hem, skall han sitta på rollatorn då eller? Men fortfarande efter 2 timmar har de inte ringt tillbaka. Blir lite trött på det här. Han åkte i ambulans in, o förra gången han åkte hem fick han åka ambulanstransport, o han är inte bättre i dag. Så jag får fortsätta försöka lösa det här *suck*. För jag har ju inget annat att göra. Skall åka hem till honom o städa lite, o åka o handla till honom så det finns något hemma. Hade inte tänkt sitta i telefon halva dagen liksom. Men men, det är bara att gilla läget tydligen.

Fick nu tag på dem o då har man beställt transporten efter storleken på rollatorn som är hög o inte går in i en vanlig bil. O när jag då ifrågasatte hur HAN skulle komma i o ur bilen eftersom den är högre än en vanlig bil så får jag till svar att han får ju hjälp. Jamen tjena, när man inte kan resa sig från en stol pga att benen inte funkar ordentligt, HUR tänker man då att han skall komma upp för trappsteg i bussen??? Jamen, funkar det inte så får vi tänka om. Hallå eller, kl 15.30? O när man står där ute redan. Morr säger jag bara. Kan väl säga att sjukgymnasten har ju inte varit högfrekvent på besök hos honom precis under hans 2 veckor på sjukhuset. Så vad vet hon liksom?!

Jaja, dags att sätta igång här. Hoppas ni får en bra dag!

tisdag 14 februari 2012

Sushi......

Idag gjorde vi sushi i skolan, något jag aldrig gjort tidigare. Det diskuterades en del ang riset o hur mycket socker det skulle vara i det, o jag sa direkt: INTE mycket. Så det blev inte så mycket, vi hade några olika och det var olika mängd i allihop men valde sockermängd efter det som var minst i :). O så gjorde jag inte så stora risbollar som en del andra, naturligtvis. Det var en kul grej att göra, eftersom det var helt nytt för mig. O eftersom M efterlyste bilder så vågade jag naturligtvis inte låta bli att fota ;). Visserligen med mobilen, o det blir inte de bästa bilderna, men bilder blev det iaf ;).





Så här blev mina sushi o makirullar. Som ni ser så använde vi inte scampi utan vanliga räkor eftersom scampin är rödlistad. Gick precis lika bra med vanliga räkor. Vi hade bara lax, o då laxforell, o så räkor o crabfish. Jag gjorde en japansk omelett i ugnen, o den skars i bitar, utan rullning. Hade den både på sushi o i rullar, eftersom jag gillar omeletten. Ja, jag gillar iofs all sushi :). Vi fick ta med oss överskottet hem o mannen gillade dem :). Sonen tvärvägrade att smaka eftersom han inte äter japansk mat, enl egen uppgift *hihi*.

Alla hjärtans dag!

Det här är ju en ganska kommersiell dag numera o vi firar inte den speciellt. Men jag vill ändå önska er alla en


Här har det snöat en hel del o det är ett mycket vintrigt landskap man vaknar till. Sonen kommer tycka det är jättebra iaf :). Själv säger jag bara *suck*. Ha en fin dag :)!


måndag 13 februari 2012

Första sportlovsdagen.....

för sonen alltså, inte för mig. Här är det minsann inga lov. Men mannen har tagit ledigt hela den här veckan o skall göra saker med sonen, o fixa en hel del hemma :). Jag har iofs varit ledig idag, o har även ledigt på torsdag, men jag hade bokat en tid för en slimfit-behandling i Borås. Så de åkte med dit o gick o badade på äventyrsbadet under tiden, o även dottern till henne som jag gör behandlingarna hos. Japp, det är ju en kompis till mig så vi umgås familjevis, o dottern ville gärna följa med så då fick det bli så :).

Jag har ju gjort några behandlingar nu, även om det tyvärr inte blivit varje vecka som det var tänkt från början. Men det är ju livet som kommer emellan hela tiden. Men det händer saker efter varje behandling o det är inte negativa saker, om man säger så :). Jag var ju ganska säker på att jag skulle få ett rejält överhäng på magen, o förmodligen inte skulle få några problem att få en magplastik. Det kan jag säga att jag INTE kommer att få, för jag har inga 3 cm överhäng som Halland har som gräns. Men jag är jäkligt irriterad på min degiga mage, men det blir bättre o bättre. Javisst hade det varit jättebra om jag hunnit träna, men det finns inte på världskartan att få in det också just nu. O det handlar inte om prioritering för dygnet har tyvärr bara 24 timmar o veckan 7 dagar, så är det ju bara. Det hade sett annorlunda ut om pappa varit frisk, men i nuläget så prioriterar jag honom, min familj o skolan. Träna får jag göra en annan gång helt enkelt. O under tiden så gör jag behandlingarna för då får jag dessutom en lugn stund med relaxing :). Nästa gång skall hon dessutom börja göra bröstlyft, o det skall bli jäkligt spännande o se om det funkar på de här bassetöronen ;).

I morgon är det skola igen med kallkök på eftermiddagen. Skönt med sovmorgon :), även om jag ändå vaknar vid 6.30. Men man behöver ju iaf inte stressa :). Sonen vill gå till fritids eftersom de skulle gå o bowla så det får bli så. O så kan mannen fixa här hemma under tiden. Köpte en ny diskmaskin o det vill inte bli riktigt tätt, så det får han fixa då :). O lite annat ;). Eftersom det är ett renoveringsobjekt, det här huset, så finns det att göra hela tiden. Undrar när man blir klar egentligen?! Säkert vilket år som helst *hihi*.

Nu är det snart natten, så natti natti, o suss gott!

lördag 11 februari 2012

Hej o hå!

Fryser som en gnu, för fy fasen vad kallt det varit den här veckan. Men men, det är väl bara att gilla läget o klä på sig. Men tycker att det är väl kallt faktiskt.

Veckan har rullat på med alla de vanliga veckobestyren här. Fritidslämning el hämtning, hälsa på pappa på sjukhuset, skola o annat som kallas för livet. Vi har haft mycket kökspass den här veckan, vilket jag ju gillar :). Måndag o tisdag hade vi bakdagar i kallköket. Det som skulle bakas var någon form av mjuka kakor, t ex rulltårta, cup cakes, sockerkaka etc, ev vetebröd o torra kakor. Vi skulle göra något vi kände att vi inte hade gjort tidigare, o när hon sa det så tittade läraren på mig lite försiktigt. Tog ett snack efter genomgången där hon sa att det känns lite fånigt att säga att du skall baka typ en sockerkaka el cup cakes med tanke på att jag sett dina tårtor. Jag ser det som helt ok, då får jag papper på vad jag ev kan :), var mitt svar. Men jag gjorde makarones på måndagen, men när de var bakade o jag smakade på dem smakade de urrk. Visade sig att mandelmjölet inte mådde riktigt bra, så i sopen med dem. Fick göra nya på tisdagen, o då bakade jag minisemlor, 60 st, också. Frågade om det var ok, o att jag ville köpa med mig dem till vårdavdelningen där pappa ligger, till personal o patienter. Det är ju flera gamla som ligger där, som sällan får besök o inget gott till kaffet heller. Strålande idé tyckte våran lärare, så det blev storproduktion av minisemlor i storlek som en golfboll drygt. Kan säga att de blev glatt överraskade på avdelningen o så glada, både personal o patienter. O de tyckte att de var så lagom i storleken, istället för normalstora. Så det var kul :).

Onsdag var det smördegsbakning då vi skulle göra förrätter, varmrätter el desserter där smördeg ingick. Inte riktigt min grej, eftersom jag inte gillar smördeg speciellt, men jag gjorde en stor voule au vent o ett fruktflan. Voule au venten fyllde vi med en variant på biff stroganoff, lite mer stuvningsliknande o den var god. Fruktflanet var inte lätt att få att hålla ihop o gjutgelén rann gärna ut. Men för att vara första gången så var jag ändå nöjd.

På onsdagen hade vi eftermiddagspass o stod o väntade på att komma in i vårat klassrum när det helt plötsligt utbröt ett bråk mitt framför näsan på mig. Det har börjat en ny klass med invandrare nu i januari o en av de eleverna blev hotad av en man, som visade sig inte gick på skolan. Han försökte ta sig in i vårt lunchrum o gapade o skrek o började kalla henne för hora o försökte sparka henne. Hon försökte stänga dörren men kunde inte o han fortsatte gapa o skrika otrevligheter, omväxlande på svenska o något annat språk. Helt plötsligt slet han upp ett par trosor ur en påse han hade med sig o gapa om 2000:-, vad nu det var, o sen en binda, o skrek din jävla hora. O det var mycket folk i rummet där hon var o även i korridoren, men ingen gjorde något. Men när han slet upp trosorna o bindan blev jag förbannad o tog ett steg fram o undrade vad fan han höll på med. Han skrek åt mig att hon är en jävla hora. Jag sa till henne att han hade inte här att göra o skulle försvinna, det här är hennes o vår arbetsplats o du har ingen rätt att komma in här. Så försvinn, o det jävligt fort, för det här beteendet är inget som är ok. O jag hade min halsduk i handen o hade tydligen viftat med den, vilket jag inte kommer ihåg, för jag var så jävla arg. Fick honom till trappan, under mycket gapande om henne från honom. Så jag sa att jag ringer polisen nu om du inte försvinner o sätter du din fot här en gång till så är du illa ute. Han dröp av nerför trappan, o mina klasskamrater undrade vad som hänt egentligen, för de satt lite längre bort. De hörde bara mig när jag blev jävligt arg. Vår lärare kom precis när jag fått ner honom för trappan o undrade vad jag höll på med. Men när jag berättade att en elev blivit hotad blev hon alldeles bestört. Som tur var kom deras lärare o fick gå o prata med henne. Det visade sig att hon hade haft ett förhållande med honom under några månader för ett tag sedan. O han kunde inte acceptera att hon gjort slut utan hade förföljt henne under ett halvår ca o hotat henne, skrivit hemska saker på hennes dörr o nu då tagit sig in på skolan. Troligen försökte han förnedra henne, men det var ju bara han som gjorde bort sig. Folk är fan inte kloka. Som tur var så vågade hon den här gången polisanmäla eftersom hon hade vittne som vågade ställa upp, vilket hon inte haft innan. Jag kan ju säga att jag blev så jävla arg, så beter man sig bara inte. Skolan gjorde också en polisanmälan på honom eftersom han tagit sig in på skolan o hotade henne där. O så fattar jag inte hur folk bara kan stå o se på när sånt här händer, jag kan bara inte det. Efteråt tänker man naturligtvis att han kunde ju slitit upp någon form av vapen, men jag skulle ändå inte kunna bara stå o se på, så är det bara.

Idag är det handbollsträning för sonen, sedan fotboll o sen avslutar sonen, mannen, dottern o hennes man skall på Melodifestivalen o jag passar barnbarnen ikväll :). Lugn o skön kväll för mig alltså :). Hoppas ni får en fin lördag.

söndag 5 februari 2012

Berg- o dalbana!

Ja, det känns som jag befinner mig på Liseberg just nu. Låter kanske inte klokt, men just nu är mitt liv som en berg- o dalbana mest hela tiden. I fredags natt, kl 2.30, ringde de från sjukhuset o talade om att pappa kommit dit med ambulans efter att ha larmat. Han var väldigt dålig o de tyckte vi skulle komma dit så snabbt som möjligt. Då är han verkligen jättedålig, det insåg jag också, o bröt ihop. Slängde mig i bilen o när jag kom in så var han verkligen jättedålig. Rosslade i halsen, hostade en massa blod o blödde näsblod. Nu har han svårt att få det att sluta eftersom han får blodförtunnande eftersom han har haft en stroke för några år sedan, o det gör ju inte det hela bättre liksom. Vad som hänt var det ingen som kunde säga, men det troliga är att han fått mer metastacer i kroppen, o ev i matstrupen el magen o att någon av dem brustit, o därför börjat blöda. För han hade blött mycket när ambulansen kom sa de. Fy fasen vad hemskt det måste kännas.

Min bror kom en timme senare o sen kunde vi inte mer än vara där. Det hela lugnade ner sig iaf, o han blev lugnare, o på middagen så verkade det som det vände liksom, även om han var trött. Det började inte rossla o bubbla igen efter det något mera. Så troligen så avstannade blödningen av sig själv, man vet inte. Han var vaken hela tiden, även om han sov emellanåt, men han var aldrig medvetslös någon gång. O på eftermiddagen så sa han till oss, tror ni jag skall dö nu? Ja, vad svarar man på en sån sak egentligen? Jag kontrade, vad tror du själv? Fan vet, var svaret då. Jag var ute en sväng på eftermiddagen eftersom det hela lugnade ner sig, o jag behövde andas lite annat än sjukhusluft en stund. När jag kom upp satt han upp i sängen o åt. Eftersom han förlorat en hel del blod så fick han en blodtransfusion o blev lite piggare. Så på kvällen åkte min bror hem, men jag stannade kvar tills han hade somnat eftersom han blev orolig o bad mig stanna. De bedömde honom som stabil iaf, så jag kunde åka hem o sova. Så när jag kom hem strax efter tio kan jag säga att jag var ganska trött. Bara slängde mig i säng o jag tror inte jag var vaken när jag la huvudet på kudden faktiskt.

O igår när jag kom dit så satt han i fåtöljen o tittade på TV, precis som inget hade hänt liksom. Visst, blodet gjorde ju sitt till, men man blir lite omtumlad kan jag säga. Ena natten så ger de liksom en besked om att det här är troligtvis slutet o nästa kväll säger de att fortsätter han bli bättre så här så får han åka hem om ett par dagar. Om hjärnan har haft svårt att hänga med i viktnedgången så kan jag säga att det här har den ännu svårare att hänga med i. Men jag är tacksam naturligtvis att jag får ha honom kvar hos mig, o då i såpass bra skick som han är, även om jag inte tycker om att han har ont. Kluven, nähä?!

Fryser ihjäl håller jag nästan på att göra också. Igår var det -16 grader o lite vind så det blev isande kallt. Idag är det -17 men ser vindstilla ut iaf. Men havet gör ju att det blir så isande kallt här, så det känns som väldigt mycket kallare. Men jag tycker verkligen synd om Ulrika uppe i Kalix som har -36 grader! Fy fasen vad jag fryser bara jag tänker på det! Jag är INTE avundsjuk alls. Fick köpt ved eftersom den så gott som tagit slut o med tanke på hur vintern varit innan så hade vi inte brytt oss om att köpa ny. Men fick hemlevererat 2 kubik igår iaf så det gick att elda. För fy vad det inte hade blivit billigt med elvärme bara nu.

Idag blir det sjukhus igen, o en del pluggande där eftersom det är Livsmedelshygienprov på tisdag. Handlar om märkning av livsmedel, E-nummer, tillsatser o annat intressant. Förra provet gick sådär, men fick iaf VG på det, så nu måste jag göra ett kanonresultat på det här för att få en chans till MVG. O så skall vi göra ett arbete om något inom det här området livsmedelshygien, o jag vet ta mig sjutton inte vad jag skall hitta på. Funderar på att göra det om glutamat, men kan inte riktigt bestämma mig. Har någon av er kanske ett uppslag till mig?

Ha en fin söndag. Men glöm inte ta på er ordentligt om ni skall gå ut!

torsdag 2 februari 2012

Texas Chili

Hittade det här receptet i en ny Santa Maria receptfolder. Jag är en stor samlare av recept o jag kan säga att det här kommer jag absolut göra igen. Den har kokat i måååååånga timmar här nu, så det blir middagen. Japp, jag har provsmakat ;).

Texas Chili, 4 port

2 msk rapsolja
1 kg högrev, i tärningar
2 gula lökar, tärnade
3 klyftor vitlök, finhackad
1-2 kanelstång
3 lagerblad
3 msk Santa Maria Original Chili Powder
1 tsk Santa Maria Red Hot Chili Flakes
1-2 msk råsocker/rörsocker
2-3 hela Nejlikor
1 flaska ale eller porter
5 dl oxbuljong
salt & peppar

Tillbehör:
2 tomater, urkärnade o tärnade
½ kruka färsk koriander, grovhackad
2 dl gräddfil el Turkisk yoghurt
1 burk, 400 g, kidneybönor
1 pkt Santa Maria Tex Mex Soft Tortilla

Gör så här:
Bryn köttet i oljan i en gjutjärnsgryta, lite i taget tills köttet är brynt runt om. Ta ur köttet o mjukstek lök o vitlök. Lägg tillbaks köttet o tillsätt kryddorna o buljong samt ale el porter. Låt allt puttra i minst 2 timmar under lock på svag värme (min har kokat i typ 4½ timme). Titta o rör emellanåt så grytan inte kokar torr o köttet bränner i botten. Späd eventuellt med vatten.

Kärna ur o tärna tomaterna, hacka koriandern o skölj bönorna. Lägg varje tillbehör i små skålar. När köttet är mjukt o lätt faller isär är grytan klar. Dela gärna köttet med en slev. Smaka av med salt o peppar. Ställ fram tillbehören o grytan o servera med tortillas el ris.

Jag lät bönorna koka med den sista timmen, o sedan redde jag av grytan med lite mjölredning eftersom jag tyckte den blev lite för tunn. O jag har INTE koriander till eftersom det är den absolut värsta kryddan som finns i hela världen. Så jäkla gott det här är! Prova!!!