söndag 22 april 2012

Tävling hos Ankan :)

Jag hade missat att Ankan hade utlottning av fina matprodukter inne hos sig. Går ut ikväll, söndag kl 20.00, så skynda  skynda ;). El också inte *hihi*. Här hittar ni tävlingen:

http://ankanplankan.wordpress.com/2012/04/22/dessa-underbara-kryddor-soker-nya-agare/

lördag 21 april 2012

Sorg!

Jag är så tacksam att jag genomförde påsklunchen hos pappa då vi samlade syskonen med respektive. Han var så glad o tacksam att det blev en så trevlig dag. Efter det blev han snabbt sämre o det kändes som han gjorde avslut efter hand från den dagen. På fredagen ringde de mig på förmiddagen o sa att jag skulle komma eftersom han blivit mycket sämre. Jag var ju hos honom varje dag efter jobbet o naturligtvis slängde jag mig iväg när de ringde. Sedan var jag hos honom så gott som hela tiden, förutom några timmar på nätterna som jag var hemma o sov. På söndag morgon, 6.35 ringde nattvaket mig o sa att jag skulle skynda mig eftersom han var riktigt dålig. Men när jag kom dit 7.05 hade han somnat in. Vaket hade sagt till honom att jag var på väg o då blev han helt lugn o somnade in, lugnt o stilla kl 6.45. Jag tror att han gjorde ett val, även då.

Naturligtvis är det mycket ledsamt o sorgligt, faktum är att efter att ha sett hans tunga kamp mot cancern som härjade i hans kropp o hans ord att han verkligen inte orkade med det här, så känner jag att han har fått lugn o ro o fick flytta upp till sin älskade hustru o där få fortsätta istället, utan smärta. Visst har jag gråtit men inte så förtvivlat som jag trodde att jag skulle bli utan det känns nästan mer som ett lugn med sorg. Min bror kom ner, naturligtvis, o vi hade två underbara hemtjänsttjejer, som skulle ha jobbat hos pappa den söndagen, som var hos oss hela dagen. De gjorde i ordning honom så fint o klädde på honom de kläder jag valt och sedan pratade vi, tittade på gamla foton från pappas ungdom o fram tills nu, drack kaffe, t om skrattade åt minnen. Emellanåt var vi inne hos honom innan de kom från begravningsbyrån o satt en stund hos honom. Det kändes helt odramatiskt, nästan lite overkligt, men var ett jättefint sätt att få ta avsked av en stor person med ett fantastiskt stort hjärta o en mycket stor portion humor. Han sa dessutom alltid till oss att man skall vara snälla mot varandra, o det är något som verkligen är viktigt, men inte alltid något man tänker på.

Veckan som gått har jag varit på praktiken o jobbat o vi har haft vansinnigt mycket att göra, som vanligt. Dessutom har en av kockarna blivit långtidssjuk o lär inte komma tillbaka igen efter vad det verkar, så det har varit extremt mycket att göra. Han hade bl a hand om bakning av restaurangens mjuka kakor så de stod helt handfallna när det blev så här. Blev tillfrågad om jag kunde ta det på min lott under de veckorna som var kvar o det gjorde jag naturligtvis med glädje eftersom bakning ju verkligen är min grej.

Blev dessutom tillfrågad av chefen om min nästa praktiktid om jag visste var jag skulle vara o om jag skulle kunna tänka mig att komma tillbaka till dem o då jobba med bufféerna istället för att vara i lunchdelen. Kändes jätteroligt att de vill ha tillbaka mig naturligtvis och eftersom jag trivts väldigt bra hos dem så tackade jag ja o hoppas nu att skolan går med på att jag får göra nästa praktik om en månad hos dem. Dessutom så har jag fått reda på att när jag slutar skolan så kommer jag att med största sannolikhet att få komma till dem o jobba med julborden. Visst, det är ingen fast tjänst utan på timmar men det känns ändå väldigt bra att veta att jag troligtvis har en del jobb när man slutar. Så trots att det varit en sorglig vecka så har det ändå varit en väldigt bra vecka o jag vet att min pappa skulle varit uppriktigt glad för min skull nu. Han kommer alltid att finnas med mig, på något sätt, för han o jag hade väldigt starka band mellan oss. Vi var inte alltid överens o vi kunde ha hetsiga diskussioner, men det var alltid han o jag mot alla andra ;). Vila i frid, älskade pappa!


måndag 9 april 2012

Påsk

Så var det annandag påsk. En regnig o ruskig sådan. Veckan innan förflöt i samma tempo som annars. Praktiken rullar på o man märker att man utvecklas så gott som dagligen. O man märker att man får mer o annorlunda arbetsuppgifter efter som. Det är ju naturligtvis jättekul för då känner man verkligen att de tror på en :).

På fredagen var vi inne hos dottern o åt middag. Killarna fick naturligtvis påskägg o i sonens hade påskharen gömt en iPhone till hans stora lycka. Dottern hade köpt sig en ny så jag la beslag på hennes gamla. Det är en 4:a o funkar naturligtvis hur bra som helst. Satte i ett kontantkort med fri surf till honom eftersom det är spelen som hägrar mest.

En bild på hennes lille, som nu är 1½ år o en riktig spjuver.


Han är en riktig lurifax o när han gör något bus så flinar upp sig som en tok o kommer undan med ganska mycket pga det. En urcharmig liten kille.

På påskafton var vi uppe hos farmor i Trollhättan o åt påskmat. Var med svägerskan på Överby köpcentrum o hittade en rolig liten inredningsaffär där jag handlade lite gott doftande ljus o lite annat :). En mycket lugn påskafton med andra ord. När vi kom hem satte jag igång att laga mat till påskdagen. Det skulle förberedas en hel del eftersom vi skulle ha påsklunch hos pappa. Hans syskon med respektive var inbjudna o de träffas aldrig tillsammans allihop, det är väldigt många år sedan de var samlade allihop. De är 5 syskon så vi var 12 personer. Så det var lite mat som skulle fixas. Satte deg på kvällen till kalljäst bröd bl a.

Vi hade en mycket trevlig eftermiddag hos honom med mycket prat och skratt. Åt gott o hade mycket trevligt.



Tyvärr inte världens bästa bild, taget med mobilen, på det kalla bordet.



Taget med vanliga kameran o i annan vinkel. Det var sill, ägghalvor, ägg- o laxrullar, skaldjurscheesecake, laxtartar, potatis- gräddfil- o matjesskålar o en grönsallad.



Lite småvarmt med köttbullar, prinskorv och marinerad lammstek.



Till detta lökpaj, rosmarinrostade rotsaker o potatis och en örtcréme.

Till efterrätt gjorde jag en pavlova efter Per Morbergs recept. Det var en marängbotten med lime/lemoncurd o grädde ovanpå. Jag dekorerade med färska bär in mass och en liten hönsfamilj i marcipan :).



Jag är inte mycket för de söta sakerna som ni förstår, men den här var väldigt god för marängen var inte så jättesöt som maräng brukar vara. O ihop curden o grädden var den riktigt god :). Jag åt en liten bit vilket var fullt tillräckligt. Men flera av gästerna tog om o det med kommentaren att de eg inte tycker om tårta. Så den måste varit bra :).

Idag är det en mycket lugn dag. Tvättar o bara är o laddar inför morgondagen. För imorgon blir det mycket att göra på jobbet eftersom inget är förberett eftersom det varit långhelg. Så jag räknar med en hektisk dag.

Hoppas ni haft en riktigt bra påskhelg, trots att inte riktigt varit vårväder precis.

måndag 2 april 2012

Grattis A!

Idag har goa A börjat sitt nya liv. Hon opades på Sophiahemmet o det är bara 5 el 6 veckor sedan hennes remiss skickades in. Så det har gått fort, minst sagt. Hon är en av mina hundkompisar som förra sommaren när hon träffade mig bara såg ut som en fågelholk, *hihi*. För ett tag sedan ringde hon mig o frågade om hon fick ställa lite frågor om operationen o hur det var att leva som opad. O det fick hon så klart :). Vi hade ett långt samtal o har haft några fler sedan dess ;). Vet ju precis vad som rör sig i huvudet på henne, för hon hade precis samma frågor som jag hade innan jag bestämde mig o sedan när jag väl bestämt mig. O då hade jag ju som tur var mina goa kompisar U o B som stöttade o peppade o lugnade. Jag hoppas att jag kunnat göra det samma för A o även fortsättningsvis för henne. För herregud vad man hade många frågor egentligen. O nu är det ju eg som om man lever som vanligt, ja, ni förstår vad jag menar hoppas jag. Det är ju liksom inga konstigheter efter ett tag, o de där frågorna man har om man kommer kunna äta det el det osv, ja de har man ju kanske svar på. Men så är det ju det där med att en del kan äta det el det medans andra inte kan äta det alls. Jag önskar iaf A lycka till o som sagt, grattis :). Just nu mår du kanske inte så helbra, det förstod jag på sms:et jag fick för ett par timmar sedan. Men det blir ju bättre :).

I lördags var vi på cirkus Maximum, hela familjen :). Måste säga att det var riktigt bra. Sonen o jag var för 3 år sedan men han tyckte det var mycket bättre den här gången. Undrar om det berodde på att han blivit lite äldre kanske ;). Efteråt var vi på restaurang Effesos, grekiskt, o käkade. De har så himla god mat, vi har varit där flera gånger. O dessutom blir man inte ruinerad heller av att äta där. Men man får så himla mycket mat bara, men vi fick en doggybag till allt som var över utan några som helst problem. Det var en himla trevlig dag :).

Söndagen gick lite i flängandets tecken, ovanligt va ;)?! Mannen o sonen åkte o tränade innebandy o jag åkte till pappa o lagade hälleflundra till honom. Med färskpotatis, skirat smör, pepparrot, sparris o primörmorot till o ett glas vitt vin. Han var mycket nöjd med den middagen *ler*. Vi bestämde att han skulle slippa, så långt det är möjligt för mig iaf, den tråkiga plastmaten. Jag lagar ju mat varje dag hemma o då är det ju inga problem att göra en matlåda till honom också. Hela förra veckan, förutom en dag, fick han mat från mig o då äter han ordentligt. O i hans läge så behöver han ju iaf äta god mat så han får lite energi iaf. Även om han är väldigt dålig så uppskattar han verkligen god mat fortfarande o blir väldigt nöjd o glad när han får hemmalagad mat. O jag förstår honom verkligen, för den maten de får från storköket ser så tråkig ut så det är inte klokt. Fattar inte hur de tänker egentligen när de serverar så dålig mat. För det är verkligen dålig mat, ur alla aspekter. Det kan inte finnas någon som helst näring i den, för den är bara grå.

Nåväl, efter att jag varit hos honom var det hem o packa lite grejor o iväg igen. Jag hade ett Alpnaeringsdemo på em/kvällen. Eftersom jag använt deras kryddor ganska länge nu, o hon jag handlar av är en kompis till mig, så frågade hon mig om jag ev var intresserad av att börja sälja. Först slog jag ifrån mig big times, men när vi pratat en stund så såg jag fördelarna med det hela. O jag behöver inte bli någon storsäljare, utan det räcker om jag lägger en order var tredje månad, typ. Vill någon ha en presentation hemma hos sig så fixar jag naturligtvis det, men annars blir det nog bara lite ströbeställningar emellanåt o så mina egna kryddor naturligtvis :). Men det var helt ok för dem. Så som sagt, igår var min första demo, o det var min kompis som höll den. Jag visade bara några tips med fisk o deras nya kryddblandning, o min favorit, parsillade. Så jäkla god alltså. Jag gör ett fiskpaket som jag doppar på översidan i den kryddan o sen in i ugnen. Blir dekorativt dessutom, eftersom den är grön av persiljan i.

Idag har jag gått in på vecka 4 på praktiken. Man märker att de tycker att man utvecklats iaf, el att de har känt av en nu, för nu säger de bara "kan du fixa brödet till imorgon? Sätt en deg på 6 dubbelpåsar torrjäst." O låter en fixa det mesta av det, medan de gör något annat o bara kollar efter att det går bra. El "gör en vitlökskräm. Gör den på en spann majo, 4 l creme fraiche som grund." Känns ganska bra, o ändå så vet man att de inte tycker man är hopplös om man behöver fråga om något. Jag sa till F, köksmästaren, i fredags att jag vet att jag är hopplös med alla mina frågor o hoppas att det är ok. Han tyckte det var helt ok, bättre att fråga en gång extra än att göra helt fel, o dessutom så frågade jag tydligen inte så mycket längre *hihi*. Nähä, jag tycker jag frågar en massa, men frågeställningarna kanske har ändrat sig under tiden. Idag diskuterade vi en del om var jag skall vara på nästa praktik som är 5 veckor o börjar i maj, o jag har verkligen ingen aning. De jag tänkte vara hos är hopplösa att få tag på, o det känns ju sådär då. Då sa F att jag kanske kan tänka mig att ha en period till hos dem, för de går in i verklig högsäsong då o de har jättemycket bufféer till studenter, konfirmationer, bröllop mm. O då skulle jag kunna få gå med på det mest hela tiden. Då blir det ju mer typ kallskänk men ändå med mycket lagad mat, eftersom de gör allting till bufféerna. Så nu gav han mig verkligen något att tänka på. Är det bra att vara på samma ställe under 2 praktiktillfällen? De här har ju bra arbetstider, bra stämning både gentemot varandra o gentemot mig. El skall jag fortsätta försöka hitta annat ställe? Kanske med a la carte. Men jag vill ju eg få mer av kallskänksbiten eftersom jag älskar det här med uppläggning o dekorering av maten. Fattar ni att jag är kluven?! O speciellt när han säger som han gjorde. Det måste ju innebära att de iaf inte tycker man är helt hopplös, även om man inte har samma tempo som de har på långa vägar.

Nope, nu är det nog dags att hoppa i bingen snart. Skall ju upp klockan 5 imorgon igen. Skall ta en promenad på bandet först bara. Så nu säger jag natti natti.