måndag 29 oktober 2012

Slut!

Ja, jösses, jag är slut men framför allt, skolan är slut och jag är kock! I fredags var sista dagen. Avslutning med frallor och tårta stod skolan för o en något tam avslutning får jag säga. Men alla våra lärare vi har haft under året var inne o önskade oss lycka till, trevligt. Inget betyg den dagen utan det skickas hem om 14 dagar, eftersom en lärare, henne vi haft sista kursen i a la carte med, hann inte sätta betyg innan så därför får vi vänta. Studieintyg om avslutade kurser fick vi istället tills vidare, så man kan gå till AF o anmäla sig som arbetssökande.

Efteråt gick vi, klassen, ut o åt lunch. Vi gick till Hard Rock Café, o jag kan väl säga att det var eg ingen speciellt nöjd med. Lite halvsnorkig servitris, o så hög musik (på lunchtid) att man kunde inte prata överhuvudtaget. Jag körde ju naturligtvis o beställde in en cola zero, vilket de inte hade utan det blev en Pepsi max, o när den kom in var den helt avslagen. O när jag frågade om jag kunde få en med kolsyra i halvfräser hon att nej, för våran pepsi är lite halvtråkig. Säger man så??? Så jag sa bara att då vill jag verkligen inte ha den utan du får ta ut den. Snacka om att hon blev skitsur! Mina klasskamrater bara gapade o undrade vad hon höll på med. Så nope, dit går jag aldrig mer, helt klart.

På kvällen var mannen, dottern, sonen och jag ute o åt o firade. Vi gick till Hos Pelle vilket var väldigt trevligt i gengäld. Dottern o jag beställde in champagne, eftersom jag ville ha det *hihi*, inte helt fel. Där var inte heller några problem att få in halv portion för mig, så sonen o jag åt barnportion :). Jag tycker verkligen inte om att slänga mat eller skicka tillbaka det till köket, eftersom de flesta kockar då tror att man tyckte maten var dålig. Så jag har börjat beställa in mindre portion, o ibland går o ibland är det blankt nej. Gissa hur det gick med den saken på lunchstället ;)?!

Nu är jag alltså färdig o funderar lite på vad det skall bli av det hela. För det är ju det här med jobb, o vilken inriktning man skall välja. Lunch, a la carte, kallskänk etc. Jag kommer jobba lite extra på Feskekôrkan efter höstlovet, då jag skall vara ledig med sonen. Sen blir det förmodligen lite julbord på Aquarelle, efter vad de sagt. O sen är det ju då bröllopstårtor på Råda o Hällsnäs nästa år. Men det är ju typ en halvtid så jag måste ju göra något mer, helt klart. O januari är ju ingen höjdarmånad i restaurangbranschen, så då lär man vara arbetslös antagligen. Jaja, det löser sig, jag oroar mig inte jättemycket just nu utan skall mest försöka landa i det hela.

Vi hade a la carte förra veckan o jag hamnade i desserterna, konstigt va *hihi*.
Såg ut så här:



Det är en Gateau Gala, vilket är en browniebotten med vaniljglass emellan, lagd på en jordgubbsmosaik med en bärkompott. Gästerna var nöjda iaf :).

Förra veckan hade jag också en beställning på en tårta till sonens klasskamrat som fyllde år. Han önskade sig en fotbollstårta, planen skulle det vara.



Han blev jättenöjd, det syntes på honom när han fick se den *hihi*. Hela han blev ett stort leende. Den var fylld med mango- o hallonmousse o uppstruken med chokladfrosting. Dessutom var den laktosfri eftersom pappan är känslig för laktos.

Gjorde också en liten resttårta på det som blev över av mousserna.



Inget speciellt, men ville testa några nya formar jag hade o den slängdes ihop på en kvart. Vi tog med oss den till kompisar som blev jätteglada, o den fick godkänt :).

Nu skall sonen o jag planera dagen, o naturligtvis så regnar det o stormar *suck*.

lördag 13 oktober 2012

2 år!

Jösses vad tiden går. Igår, 12/10 hade jag 2-årsdag! För två år sedan började mitt nya liv. Inte lugnare, snarare tvärsom. 2 år med mycket händelser som skett, både negativa o positiva, men också 2 år som lett till ett mycket lättare liv. 2 år som gjort att jag idag är så gott som symptomfri från min astma, får bara känningar ibland vid förkylningar eller väldigt starka dofter. Jag har också minskat min blodtrycksmedicin till nästan ingenting, har sista halvan av tabletten kvar bara. Jag drar nu på 47 kg mindre i vikt, vilket jag är jättenöjd med verkligen. Visst, jag har 10 kg kvar egentligen, men känner ingen panik för dem längre. Visst, jag har en kropp som kanske inte precis är som en 20-årings ;), men med tanke på att jag faktiskt fyller 50 (men vad fasen hände där då??? Jag har ju precis fyllt 28!) så hade det ju varit jäkligt märkligt om den var det. Löst skinn, japp, det har jag. På magen *suck*, o de forna F-kuporna rullar man in i en D-kupa så den blir fylld med skinn iaf. Har iaf inte fått mer grevinnegardiner på armarna, men halsen har blivit lite skrynklig, men det åtgärdar jag med mina superbraiga hudvårdsprodukter o mitt galvaniska spa. Låren, javisst, de kunde varit mindre skrynkliga, men de har iaf inga celluliter (tack igen för mina produkter).

Storleken på kläder har gått från 50-52 till 42, eller XXXL till M. Känns helt galet att gå o köpa en överdel i de storlekarna, är det verkligen till mig, den lilla trasan??? Jag har också minskat en storlek i skor, knasigt, men så är det. Kan också köpa stövlar med skaft, o de kan t om vara lite vida i skaften, o det är väääääääääääldigt länge sen det var möjligt.

Springer med lätthet idag uppför trapporna 3 våningar upp till dottern istället för att stanna vart 5:e trappsteg o försöka andas o när man kom upp tog det nästan 10 min innan hjärtat var på rätt plats igen.

Jag har mått bra hela tiden efter operationen, men dumpar, det gör jag med jämna mellanrum. Ibland vet jag inte varför, ibland vet jag verkligen varför ;). Men jag tycker det är bra att det fortfarande funkar, för det gör ju att jag tänker efter innan. Mitt stora problem är att jag ofta äter lite för fort, o fy fasen vad dålig jag blir då.  Jag har fortfarande lite svårt att få i mig det förbaskade vattnet. Det funkar bra när jag jobbar, men när jag är hemma då kan jag gå nästan en hel dag utan vatten, vilket inte blir så bra liksom.

När folk frågar mig om jag ångrar något med min operation så kan jag med eftertryck säga att den var det bästa jag gjort, förutom mina barn. Nu skulle jag bara vilja ordna till skinnet på magen o de forna tuttarna. O det är min nästa plan. Skall ringa min läkare nästa vecka för en tid hos honom för remiss om plastik. Skulle så gärna vilja ha en platt o snygg mage iaf i mars när födelsedagen firas. Men får jag ingen, ja då får jag väl helt enkelt leva med mig som jag är. O ja, jag är supernöjd med beslutet jag tog den 11 juni 2010 när jag bad läkaren skicka in remissen för ansökan om operation. Utan den hade jag inte mått som jag gör idag, o jag hade med största säkerhet inte genomfört min utbildning heller.

Den här bilden togs den 17/9-2010.



O den här i juni i år.



Lite skillnad ;).

Ha en härlig helg!

onsdag 10 oktober 2012

Hemtentor, inlämningsuppgifter *pust*

Ja, precis så ser mitt liv ut just nu. Lämnade in en hemtenta igår kl 23.55, den skulle in igår senast, så jag hann in med den i den sista skälvande minuten. Alla uppgifterna är i ämnet näringslära som iaf jag inte tycker är det allra roligaste ämnet. Det är ju trots allt inte dietist är dietkokerska jag skall bli, så det känns lite overkill att läsa det så många timmar som vi har det. O med en lärare som är överambitiös, o på väg att gå in fullkomligt i väggen, ja då är ämnet sådär kul. Men men, snart är det slut på det. 2 dagar kvar på praktiken, sen 2 veckor i skolan, sen är det slut.

I fredags o lördags gjorde jag tårtor till ett bröllop på säteriet. Det var 4 tårtor som köksmästaren hade fullkomlig panik inför kändes det som. Det skulle vara rabarberkompott, brülépudding o jordgubbsmousse i den o sen skulle den vara täckt med vit marsipan, o det var där han bara bröt ihop. Han kom med diverse olika idéer på hur det skulle lösas, o jag kunde inte förstå riktigt vad problemet var. När han hade gått o muttrat om dumheten att ha vit marsipan på tårtorna visade jag honom några av mina tårtor jag gjort innan o han frågade direkt om jag kunde tänka mig att göra de här till bröllopet, + en rosa princesstårta till söndagen till en dam som fyllde 70 år. Naturligtvis tackade jag ja, vad trodde ni ;). Det här blev resultatet:



De dekorerades med färska rosor på kvällen vid serveringen.



Den rosa princesstårtan blev sådan här.



Om hon inte tyckte den var tillräckligt rosa, ja då vet jag inte vad hon ville ha ;). Det är en traditionell princessfyllning enl Jan Hedh, konditorernas konditor :). Alla hade varit jättenöjda, som tur var :).

Idag hade vi, som vanligt, en fiskrätt till lunch, o det med en häftig fisk. Iaf i skinnet:

Photo: Dagens fråga: vad är det här?

Ställde en fråga på fb om vad de trodde det var för fisk. Fick diverse olika svar, kan jag säga. Rätt svar är att det var en kattfisk. Hade ju jättehäftigt skinn, vilket man tyvärr inte så ofta får se.

Tillagad såg den ut så här, tallriken till gästen alltså:

Photo: Dagens fisklunch, tillagad av den prickiga fisken från tidigare idag. Det var mycket riktigt havskatt, som Peter  Falk o Ing-Britt Hake sa :).

Tallrikarna kom ut renskrapade, så gästerna gillade den :). Det är morotspuré i botten, som var så jäkla god alltså, sen fisk, en ljuten selleripuré, kräfthollandaise o morötter på toppen. Färskpotatis till.

Nu skall jag återgå den roliga näringsläran igen *suck*.

onsdag 3 oktober 2012

Bakat

I morgon är det ju kanelbullens dag. Så då fick jag ju slänga ihop lite bullar, helt klart. Blev sisådär en 80 st ;). Jamen varför göra en enkel sats när man ändå är på gång liksom ;). 14 av dem experimenterade jag med o bytte ut kanelen mot raw lakritspulver. Några av dem la jag salt lakrits flakes på, resten pärlsocker som vanligt. De med flakesen blev sådär, flakesen smälte tyvärr, trodde de var bakbeständiga. Men smaken var ok. Fyllningen var helt ok :).



Salt flakesbullarna till höger, inte så himla snygga precis ;).



De andra blev bättre :).

Bakar ni till kanelbullens dag?