söndag 30 september 2012

Lördag med middag :)

Lördagen började med fotbollscup för sonen, sista för säsongen. Skönt det, för nu börjar det bli jäkligt kallt och stå o titta o heja på dem. Men det får man stå ut med helt enkelt. Jag missade dock första matchen av tre, eftersom jag hade en tårta som skulle göras klart och levereras. Det var en tårta till en god vän som skulle ha sin första valpträff på kenneln. Jag hade fria händer, det enda hon ville var att det skulle stå hennes kennelnamn på tårtan, o det gärna i lila. Så här blev resultatet:



Hon är en ganska färgstark person därav valet av färg på själva tårtan o dekorationerna. Eftersom jag legat dålig så hade jag inte riktigt ork att göra som jag tänkt utan det fick bli en enkel tårta. Den var fylld med två olika sorters havtornscurd i första lagret och hallonmousse i andra. Sedan smorde jag upp den med chokladfrosting under marcipantäcket. Hon, o valpköparna, var mycket nöjda. Nu är det så att hon själv är en sån där som är överkänslig mot en hel del olika saker, bl a laktos, så hon kunde ju inte äta den här. Dessutom gillar hon inte marcipan. Så jag beslutade mig för att göra en bakelse till henne som var laktosfri och utan marcipan så hon också kunde fika tillsammans med de andra. Det blev ett litet hastverk, o dessutom är laktosfri grädde ta mig sjutton nästan hopplös att jobba med, när den är som bara grädde.



Grädden säckade ihop ganska snabbt tyvärr, men så här såg den ut i början iaf. Inte det mest kreativa, men hon blev jätteglad eftersom hon dessutom inte väntade sig det här, o för att jag tänkt på henne.

Efter fotbollen hem o duscha o sen köra in sonen till Gbg där han skulle gå på hockey med storasyster. Visste inte vilka som spelade mot Frölunda, o jag tyckte det verkade lätt hysteriskt runt Scandinavium med ordningsvakter och poliser högt och lågt. Fattade ingenting, ända tills dottern säger att de spelar mot AIK. Jamen tjena, smart drag där att låta honom gå på en sån match. Men dottern sa bara: Lugn, det är väl inga problem, jag är ju med ;). Sonen var nöjd iaf kan jag berätta *hihi*. Medan de var på hockeyn gick mannen och jag ut och åt, det händer inte så ofta liksom. Vi hamnade på Kometen, Leif Mannerströms restaurang. Jag har inte varit där sedan 1986 o då var det inte Mannerström som hade den ju. Vi kände att det kunde vara kul att gå dit. Mannen åt oxmärgsgratinerade sniglar, serverade i märgbenet på planka, och jag en löjromstoast, en av mina favoriter, till förrätt. Till varmrätt åt mannen en pocherad slätvar med skirat smör, pepparrot, räkor och sparrispotatis och jag åt pot-au-feux på lamm med svartkål, svartrot, trattkantareller med kantarellsky och karl johansmos, så jäkla gott! När vi precis fått in varmrätten dök herr Mannerström himself upp efter att ha varit på bokmässan och signerat sin nya kokbok. Han gick runt till alla vid borden o frågade hur maten smakade o om allt var till belåtenhet, mycket sympatiskt tycker jag. Inga höga hästar där inte. Jag kom på att jag skulle naturligtvis haft kokboken med mig så han fick signera den, men eftersom vi inte bestämt innan att vi skulle gå just dit så var den kvar hemma tyvärr. Men efter att ha frågat honom om det gick att lösa det så sa han bara, kom in med den o lämna den till vår servitris så fixar han det. Glöm inte skriva en lapp med ditt namn också, det här är väl inga problem, så kan du komma in o hämta den en annan dag bara. Det skall jag absolut göra :). Han är väldigt sympatisk, även om han kan se lite tvär o butter ut.

Idag har vi varit på konstutställning på biblioteket. Det är sonens klass som har utställning efter att ha haft en konstnär som kommit några gånger till klassen och pratat konst och visat hur olika färgtyper funkar. Själva utställningens alster var dedikerade barnkonventionen, o det var en hel del ang att alla skall få vara med o leka, inget bråk etc. Jättefina alster hade de gjort. Dessutom hade de en workshop och barnen fick göra fjärilar i papper som de sedan fick dekorera precis hur de ville och sedan hänga upp i en stor gren. Allt som sagt för barnkonventionen.

Dagens middag bestod av pankofriterade kycklingbitar, använde kycklinglår som jag skar i bitar om ca 4 cm, marinerade i vitlök o salt o doppade i mjölk och vände i pankomjöl innan de friterades. Till det gjorde jag egna pommes frites i lite tjockare size. Det blev jättegott, även om jag inte orkade äta så mycket. hade sallad och två dipper  gjorda på creme fraiche o vitlökskrydda i den ena, creme fraiche med dill/gräslök, salladskrydda och havsörtsalt i den andra. Kryddorna är Alpnaerings kryddor som jag gillar skarpt eftersom det är bra smaker utan en massa konstigheter i dem.

Nope, nu skall jag slänga i en sista maskin tvätt o in med den färdiga i torktumlaren innan jag slänger mig i säng. För imorgon är det praktik som gäller, o det kan vara bra att vara lite pigg iaf ;). Så natti natti.

torsdag 27 september 2012

Sjuk :(

Fan, fan, fan! Vaknade igår, genomförkyld och med feber. Inte riktigt vad jag har tid och lust med nu liksom, mitt i praktiktid, o eftersom jag bytt plats så känns det ju sådär att meddela det här. Men jag tror inte de vill ha dit mig, med tanke på hur mycket jag nyser o snörvlar. Så japp, ligger nerbäddad i soffan, för sängen orkar jag inte med. Zappar mellan kanalerna, lite matprogram här, lite såpor där, o växlar mellan att läsa mina nya kokboksböcker,

Morberg lagar husmanskost   Mannerströms stora kokbok Sweet! : desserter och sötsaker

Fick dem alla tre i måndags, o jag är sjukt nöjd med mitt köp :). Japp, älskar kokböcker, har ni märkt det ;)? O ja, jag både läser och lagar ur dem.

I måndags kväll var jag dessutom på en bakträff hos Dr Oetker. De hade ett upprop på baka.se och på sin fb-sida som jag svarade på snabbt. Hade anmält dottern också, men hon kunde inte följa med tyvärr eftersom hon hade kvällslektion för första gången. Kan säga att hon var mycket besviken för det och det blev ju inte bättre när jag berättade om goodie bagen vi fick ;).

Photo: Mycket saker var det i goodie bagen :).

  Photo: Varit på produktträff på Dr. Oetker. Intressanta diskussioner, en del dissande av produkter, en del positivt. Som tack fick vi fick fika o en ordentlig goodie bag :).

Innehöll mycket trevliga produkter, några som inte kommit ut på marknaden ännu, bl a en vaniljkvarn med 5 vaniljstänger i bitar som man alltså mal ner i det man skall använda vanilj i, sås, puddingar, filen :), bakverk. Så himla bra! Jag älskar den redan :). Bakade en pärontarte i tisdags kväll med vanilj, blev jättegod.

Photo: Pärontarte med karamelliserade nötter och vit chokladsorbet

Gjorde lite karamelliserade nötter som jag strödde över och serverade vit chokladsorbet till.

Hade lyckan att hitta en ekologisk bosarpskyckling på Kvantum med kort datum, alltså bra pris :). Hittade ett recept i Mannerströms stora kokbok som jag testade. Kycklingen var på 2,2 kg så det var ju lite att jobba med :). Fyllde den med äppelbitar o lökbitar som var odlade här i området, kryddade den först invändigt med lite citronpeppar, salt och pizzakrydda från Alpnaering, o de kryddorna gned jag in den med också, efter att först hällt lite olivolja på den. I en stor form, på med 3 dl vatten o in i 175 graders varm ugn tills den var uppe i 72 grader, ca 1½ timma. Efter en  halv timma la jag i halverad rödlök i formen, o efter ytterligare en timma i med 4 små äpplen. Öste några gånger under tiden.

Serverade med ris, kokt blomkål, också härifrån trakten, och en sås gjorde på fyllningen som jag passerade ner i en kastrull och skyn från kycklingen samt grädde. Lät koka upp, hällde i lite äppelcidervinäger, en nypa socker och lite salt. Blev en jättegod sås av det. Så testa det här. Så lätt att göra eftersom kycklingen sköter sig själv i ugnen :).

Ursäkta att bilderna är lite mörka, men min jäkla telefon är hopplös :(.

Nu fortsätter jag zappa en stund. Ha en bra dag!

söndag 23 september 2012

Ooops

Upptäckte att jag hade visst en blogg ;). O att det inte är skrivet något i den sen slutet av augusti, hu då. Bloggtorka, japp, mycket att göra, dubbeljapp ;). Fixade bröllop för mina goda vänner 1/9, med mat, tårta o värdinna. Gjorde en italiensk buffé som alla var jättenöjda med, kändes jättekul. Brudens syster har dessutom Hotell Lysekil samt café o lite andra företag, o frågade när jag kunde börja jobba hos henne :). Sånt värmer verkligen. Brudparet var supernöjda, o det är ju ändå det viktigaste. O i och med att bruden sagt att brudgummen är MYCKET petig med mat o han kom flera gånger under kvällen o kramade om mig o var så jättenöjd med hela arrangemanget, ja, det värmer verkligen :).

Sen har ju som sagt skolan dragit igång, eller rättare sagt praktiken. Jag började min praktik på Stensjöhills herrgård, men har slutat där efter 1 vecka lite drygt. En ensam kock, 24 år, som definitivt inte var mogen uppgiften att vara handledare. Visst, han var säkert en duktig kock, men ibland undrade jag lite. Fanns en del smaker o tillagningssätt som jag ställde mig mycket frågande till. Men men, är chefen nöjd så är det säkert bra. Vem är jag att ifrågasätta liksom, bara praktikant. Men det värsta var att istället för att tala om hur man vill ha det innan o visa, så slänger man fram ett papper med ett halvskrivet "recept" o säger, det här är din uppgift. O sedan när man försökt lösa det efter bästa förmåga så kommer han o säger: Minus på det här, så skall det inte vara. O inte en gång/dag utan flera. Sånt gör mig galen. O när man ser praktikanten som arbetskraft, vilket ju inte riktigt är meningen, ja då drog jag öronen åt mig. Jag jobbar gärna, inga som helst problem. Men jag vill veta vad jag gör, varför o hur, sen löser jag det. Men få skit för det på ett sånt sätt, nej, det är jag för gammal för. O jag vill ha ut något av min sista praktikperiod, så enkelt är det. Sen om jag missade ett jobb, ja, det struntar jag faktiskt i. Hade nog inte velat jobba med honom ändå liksom. Så nu är jag i stället på Råda Säteri, med en helt annan atmosfär o inställning till det mesta. Köksmästaren är dessutom tävlingskille o tävlar ett snäpp under Svenska kocklandslaget, o dessutom mycket van att ha praktikanter, så det känns som om jag här har möjlighet att lära mig mycket mer.

Annars händer det kanske egentligen inte så mycket. Det regnar o blåser naturligtvis, jäkla skit, men det är ju höst *suck*. Bakar lite då o då, lagar en massa mat naturligtvis, o pluggar en del. Har lite hemtentor, samt inlämningsuppgifter som skall göras i näringslära, inte kul alls. Men men, skam den som ger sig. 3 veckors praktik till, sen 2 veckor i skolan, sen är det slut liksom. Även om jag absolut inte känner mig redo att gå ut o jobba, nu mycket mindre än för ett halvår sedan, så är det den krassa sanningen. Har börjat titta lite grann på jobb, men det är ju 3-5 års erfarenhet som gäller på allt, så hur man skall lyckas få ett jobb, ja, det vet inte jag. Men men, det är ju julbordsdags när vi slutar, så något skall man väl kanske lyckas få. Om inte annat så får jag väl stå o skala lök o rulla köttbullar el något liknande.

Tiden för 2-årsdagen närmar sig dessutom. Har inte lust att åka upp till Stockholm för återbesök i år. Har gått upp ett par kilo under sommaren, o det känns inte alls bra. Har tyvärr kommit in i en felaktig rytm vad gäller maten, o det är nästan hopplöst att bryta den :(. Så det har jag att kämpa med nu under hösten. Jag skall ner dem o några till, typ 8-10, så är jag nöjd. För just nu är jag allt annat än nöjd. Men det är bara att bita ihop o ta tag i det, imorgon ;).