tisdag 28 augusti 2012

Det är mycket nu.....

Skolan är i full gång. Vi har avklarat så gott som alla lunchpass i storkök, förra veckan. Dessutom påbörjat, o avslutat, en ny kurs i servering med bar- o vinkunskap. Hade prov i går, teoretiskt o praktiskt, i att duka upp ett kuvert, snyggt o riktigt. Vi har också påbörjat en ny kurs med à la carte, på kvällstid, den här veckan. Test i Näringskunskap på torsdag, så ja, det är en del just nu.

Dessutom var det fotbollscup i lördags, hade en leverans av en doptårta till sonens kompis vars lillasyster döptes. Så här blev den:



Älskar att göra doptårtor. Där kan man verkligen få ut all skaparlust man har *hihi*. Älskade de små fötterna, hittade en form som man gör dem i när vi var på Tivoli i somras o kände direkt att den måste jag bara ha ;).

Annars är det mycket förberedelser för helgens bröllop. Jag håller på att kärna smör, har beställt allt jag behöver till maten o tårtan, planerar dukningen o lite hyss som skall vara med. I lördags var mannen iväg på svensexa med brudgummen, som blev något paff eftersom han trodde att han skulle klara sig *hihi*. Den här veckan går helt i matlagningens tecken. På torsdag skall jag åka till Feskekôrkan efter skolan o laga maten. Som tur är så slutar jag redan klockan tolv, så jag räknar med att så gott som allt kommer att bli klart. På fredag åker vi upp på förmiddagen o där lägger jag upp allt o dekorerar, gör klart tårtan o dukar. O naturligtvis gör allt det sista som inte går att förbereda, som t ex sätter degen till brödet så det jäser över natten till lördagen bl.a. Gissa om jag har listor på allt som skall göras ;). O bockar av efter hand. Så det känns som det är under kontroll det mesta iaf :).

Nu åter till pluggandet av Näringslära *pust*. Ha en bra dag!

söndag 19 augusti 2012

Tillbaka till verkligheten

Jaha, då var ledigheten slut. I måndags började skolan igen o det var väl med blandade känslor man satte sig i skolbänken igen. Vi började med att vara i restaurangen o satte ihop köket o förberedde för tisdagens öppning av lunchrestaurangen. En ganska lugn dag, måste jag säga. Vi var inte många av klassens elever som kom heller, typ 5 när vi började o sen droppade det in 3 efter en stund. Det är flera av mina klasskamrater som på fullt allvar tror att man kan komma och gå precis som man vill, o jag kan bli jäkligt irriterad på det, eftersom det är jäkligt störande. Dessutom så går det ju inte att planera dagen, vilka som skall göra vad i restaurangen. O när de dessutom säger att de jobbat under sommaren o gör likadant där, ja då undrar jag hur man tänker. Vilken arbetsgivare vill ha en anställd som inte kan hålla sina tider? Jag har aldrig träffat på någon iaf, men det kanske är annorlunda inom restaurang. Jag hade fått bryt på dem iaf.

Vi har haft lunchen tisdag o onsdag o gästerna var väldigt glada att vi var tillbaka igen efter att restaurangen varit stängd i 7 veckor. Vår lärare tyckte att vi blivit väldigt självgående efter förra omgångens praktik o tyckte vi klarade oss bra. Det är ju kul att höra att man blivit bättre :).

Det var ju några nya klasser som började i måndags, bl a en ny kockkurs, o min dotter hade sökt till den men kom inte in eftersom det var platsbrist. Hon har ju dessutom gått 3-årigt gymnasie o då kom hon absolut inte med. När jag pratade med skolans admin talade hon om att det var många som inte kommit på några av utbildningarna, bl a kockarna, o det fanns inte några reserver att ringa in, så kan jag ju säga att hon var mindre glad. Nu var de tvungna att annonsera ut kurserna igen så att det gick att söka in till dem. Jag talade om det för dottern som "hängde på låset" o sökte igen. O i torsdags kväll, kl 22, fick hon reda på att hon fått en plats o fick börja i fredags :). Så himla kul, eftersom hon verkligen ville komma in o var så besviken när hon inte kom in. Så det var bara för mig att plocka fram mina böcker från mina avslutade kurser o ta med till henne. Japp, så nu blir det två kockar i familjen, hihi.

I fredags var jag inne o jobbade efter skolan, på Feskekôrkan, De har fortfarande ett par som har semester o jättemycket att göra eftersom det är mycket turister i stan. Nu hamnade jag i säljet o där känner jag mig lite vilse i pannkakan faktiskt. Men det är ju bara att fråga, så funkar ju det också. Skall in på fredag nästa vecka o jobba också.

I går vad det kalasdags för sonen som ju fyllde år när vi var på husbilssemester. Nu hade vi hyrt en fritidslokal på skolan, o det var 21 ungar som kom. Behöver jag säga att det var full rulle?! Han hade bestämt att det skulle vara discokalas, så dottern var inkallad för att sköta musiken. Korv med bröd serverades o sedan tårta.



Japp, han är stor fan av Star Wars ;). Det var choklad- o jordgubbsmousse som fyllning i den, o täckt med marsipan. Att den ser lite blank ut är pga att den är spayad med ett glitterspray. Sedan är den beströdd med svart o silverfärgat strössel o de små färgade plupparna är små godisdödskallar. Han var riktigt nöjd med den. O hans kompisar tyckte den var jättecool *hihi*. 

Nu väntar en ny vecka med nya utmaningar, både i köket o med nya kurser. O till lördag skall jag ha gjort en rosa doptårta till sonens kompis lillasyster som döps då. Älskar att göra doptårtor, speciellt till tjejer :). O veckan efter är det bröllop :). Så nej, lugnt är väl synd att säga att det kommer vara den närmaste tiden. Ha en härlig dag :).

lördag 11 augusti 2012

Askersund

Hej hopp.
Nu är jag i Askersund på ett litet mysigt B&B, Lilla Caféet o sitter i sängen o surfar runt lite här o där. Köpte mig en ny dator igår, en vit o gammalrosa metallic, jättefin. O så snabb :). Så den fick följa med hit upp. Skall jobba på hundutställning imorgon, för rasen Rhodesian Ridgeback, o jag har med mig min goa "parhäst" K som jag jobbar mycket o gärna med. Hon var lite trött så hon har somnat i sängen bredvid här *hihi*.

Vi körde upp i eftermiddags, o gps:en fick fnatt o drog oss ut i skogen så det blev en liten omväg på en mil ca *suck*. Men fram kom vi iaf. Strålande sommarväder, kors i taket, o det har vi beställt tills imorgon också. När vi väl hittat vart vi skulle bo och inkvarterat oss tog vi en sväng ner på "stan", närmare bestämt mot hamnen där vi blivit rekommenderade en restaurang av Ankan för mat måste vi ju ha. Kan väl säga att vi inte var missnöjda :).

 
Det här var utsikten från bordet vi satt vid o åt. Inte helt fel ;).

Jag beställde deras rekommendation, rökt röding med smörslungad potatis o romsås


och jag blev inte missnöjd :). Tog en cider till men den klarade jag inte av att dricka upp. När jag hade druckit upp halva sa det bara pang i skallen o det var bara att sluta dricka. K skrattade gott åt mig, för hon sa att det märktes verkligen när det bara smällde till. Men som tur var så efter en halvtimme var det borta.

Imorgon skall jag hålla reda på en massa Rhodesian Ridgebacks i utställningsringen. Men det brukar inte vara några större problem. Deras handlers är ganska drillade så det blir med största sannolikhet en ganska lugn dag, bara se till att skriva rätt i alla listor o papper som skall fixas :).

Nu är det natten tror jag eftersom telefonen är ställd på 6.15 imorgon bitti. Huvaligen, men jaja, så är det. Håll nu tummarna för att regnkläderna inte kommer att behövas imorgon, utan vi får ha en lika fin dag som det varit idag :).

fredag 10 augusti 2012

Kult

Igår var det ju verkligen strålande sol hela dagen! Yes! Dock är ju ordningen återställd idag med allt annat än blå himmel, suck. Nåväl, åter till gårdagen. Har en god vän i pudelvärlden som har fått i uppdrag av pudelklubbens centralstyrelse att skriva ett "In memorian" över min pappa i pudelnytt, deras tidning. Min pappa var ju en hundmänniska o föreningsmänniska av stora mått, o det har skrivits några olika sådana här i olika tidningar. Lika glad över att det är så blir jag som jag blir ledsen när jag läser alla fina ord som skrivs om honom, o saknaden blir ännu mer påtaglig. Min vän bad mig komma ner till henne för att läsa vad hon skrivit o för lite korrekturläsning o korrigering eftersom jag sitter inne med mycket uppgifter om hans hundliv. Jag blev också ombedd att ta med mig några bilder av honom i hundsammanhang. Jag hittade ganska många från mammas o pappas enormt fina uppfödning med både hundar o bilder på honom o henne o tog med mig ett gäng. Det var så roligt, o ledsamt, att titta på dessa tillsammans med henne o jämföra klippningarna på pudel utställningssammanhang genom årtiondena, för det är verkligen enorm skillnad. Hon fick ihop sin artikel o ett par bilder till det hela. Skall bli kul att få se det i tryck, för naturligtvis har jag bett om ett ex av den tidningen :).

Sen hem o göra sig iordning o iväg med familjen till Skårs gård där de har pannkaksfrossa på torsdagar o sedan uppträdande. Igår var det en gammal god vän till mig som skulle sjunga så det ville jag gärna höra. Efter hans uppträdande körde de dessutom filmen Grease:





Sorry att kvalitén på bilderna inte blev de bästa, men det var utomhusbio o telefonkameran är inte jättesnabb i mörker ;). Men den filmen är verkligen kult! Såg den nog 7 gånger på bio, sedan har jag sett den ganska många gånger både på tv och video. Alltså, när man tittar på den så undrar man ju eg hur man var funtad när man tittade på den 7 gånger, men samtidigt så är den ganska kul, o musiken är bra fortfarande, tycker jag. Det var mycket folk där i alla möjliga åldrar o jag tror att jag inte var ensam om den känslan jag hade. Att det var utomhus med en jättefin kväll gjorde ju inte saken sämre. Men tur att det fanns filtar att vira in sig i, för det var inte varmt framåt kvällen. En av sonens kompisar med familj var också där, så han hade också jättekul, både innan filmen, o sen satt de o tittade på filmen o kommenterade både det ena o det andra ;). Men de gillade den också, trots sin ringa ålder *hihi*.

Gjorde också filbunke igår, som jag åt till frukost idag, med kanel. En knäckemacka med leverpastej o färsk, svensk gurka till, o lyckan var fullkomlig *hihi*.

Ha en bra dag. I morgon åker jag till Askersund o jobbar på hundutställning igen.

tisdag 7 augusti 2012

Regn!

Varenda jäkla dag regnar det ta mig fasen! Så jäkla trött på vatten som kommer uppifrån nu va, så jag vet inte vad jag skall göra. Det här är ju min sista lediga vecka, o inte hade jag tänkt tillbringa den inomhus liksom. Morr! Får inget gjort, känns bara tråkigt allting ju. Hundarna tittar på mig som om jag är helt dum i huvudet när jag säger att de skall gå ut. De blänger på mig, fnyser o går o lägger sig. Den gamle kan nog hålla sig hur många timmar som helst bara han slipper bli blöt om fötterna. För blöt, det blir han verkligen utomhus nu. Får fundera på om det är såna här man skall skaffa sig nu:


Sonen är dessutom fortfarande sjuk så livet är verkligen stenkul. Han är grinig som fasen för att han inte mår bra, o hur kul är det att höra på tror ni?! 

Vad sjutton skall man hitta på när allt är gjort redan? Jaja, visst man kan röja i källaren osv. Men det har jag överlåtit till mannen, han skall ju också ha något att göra liksom. Mer än att titta på OS menar jag. På tal om OS, tittar ni något på det? Kan inte säga att jag är någon större tittare precis, slänger nåt getöga ibland, men råkade få på det när det var kulstötning, herrar. O även sonen reagerade, de ser inte speciellt vältränade ut, de grabbarna precis. O det lilla jag sett av damerna i samma gren, så var det ju liksom inte de kvinnligaste kvinnorna som sysslade med det. Jaja, det är onekligen olika i olika idrottsgrenar hur kropparna ser ut, det kan vi nog vara överens om ;).

Jaha, o där tappade jag tråden ;). Det var det där vad man skall hitta på i tråkvädret. Vad gör ni? Jag har ju syltat o saftat redan, så det är klart för nu. Så då blir det lite shopping ;). Igår hittade jag Jan Hedhs bok om tårtor. O my sweet lord vad den mannen är skitduktig. För ni vet väl vem han är? Skånes mästerkonditor big times! Han gör de mest underbara skapelser vad gäller bröd, kakor, desserter o tårtor. Det är så man blir gråtfärdig när man ser hans skapelser. O helt plötsligt har det ramlat in en del tårtbeställningar till dop, bröllop, födelsedagar o valpträff. Skitkul, men ibland behöver man lite input, o då ramlade jag på den här boken. Behöver jag säga att den följde med mig hem ;)?! Visst, finns inte en chans att jag kan göra såna saker som han, eftersom han hållit på med det här i hela sitt liv, men det finns fantastiskt många fina recept o beskrivningar, så idéer kan man få :).

O sen kan man ju shoppa på nätet också ;). Jag är med i en internationell inköpsunion, Lyoness, som håller på att växa i Sverige nu efter flera år i övriga världen. Där har jag nu köpt mig en del presentkort på Stadium och Elgiganten, eftersom jag får ganska bra rabatter då när jag köper dem genom Lyoness. O nu har jag hittat mig en ny dator :). Har hittat en Samsung med bra processor, minne o hårddisk mm, o så finns den i flera färger. Bl.a. i vitt och rosa :). Priset på den är 6.995:- just nu, o så får jag 6% tillbaka när jag köpt mina presentkort så då blir det ju lite billigare ändå :). Så på torsdag skall jag iväg o köpa mig den, yes! Visst, jag har fortfarande min gamla laptop, men den har kraschat ett par gånger, fläkten går mycket o den stänger av sig med jämna mellanrum. Så det känns som det är bra om jag förekommer o köper en innan den lägger av helt. Så får sonen överta den o spela o surfa på den tills den inte vill längre.

Det roar jag mig med i regnet. Vad gör ni?

måndag 6 augusti 2012

Ojojoj

Idag har det varit tråkväder, ordentligt. Så då har gjort något som jag inte tänkte jag skulle göra, jag har anmält mig till en bloggträff. I Stockholm! Ensam! Eller nja, jag kommer inte bli ensam där, men ändå. Jag följer bloggen Monas Universum, o gillar hennes skrivande o tycker hon verkar vara en trevlig prick. O hon har gjort reklam för en stor bloggträff som hon o Magdalena Graaf skall ha första helgen i oktober. O när jag läste programmet i morse, o att de skulle öppna anmälan idag kl 10.00, o det dessutom regnade, ja då bestämde jag mig för att ringa. Kan säga att det var upptaget en bra stund, så jag fick nog ringa upp ca 20 gånger innan jag kom fram. Var verkligen inte ensam om den här tanken, det märktes. Hela deras system brakade tydligen nästan samman av alla telefonsamtal, iaf brakade logistiken ihop totalt. En timme senare var det fullbokat, 130 platser, tydligen. Men jag kom med! Wiiiiiii, hjälp! Alledeles själv skall jag åka dit o träffa de här människorna på en jättestor träff, 2 dagar. O inte är det gratis heller ;). Men vad fasen, man lever bara en gång säger de ju. Men tror ni jag kommer vara nervös innan o när jag åker upp? Huuuuu, men det som inte dödar det härdar ;).

lördag 4 augusti 2012

Syltat o saftat

Idag har jag varit lite duktig. Sonen sjuk med feber o halsont så det blir ju till att hålla sig hemma då liksom. O med lite vinbär, mest svarta, o en mängd krusbär i trädgården så passade det bra att använda sig av dem. Det blev vinbärssaft, mest svarta med liiiite röda o en kartong jordgubbar som slank ner i också, 2½ liter, o en liter rabarbersaft när saftmajan ändå var framme. Av rabarbermoset som blev kvar i majan gjorde jag en typ kompott, sylt el ja vad man nu skall kalla det. Sen blev krusbärsmarmelad med vanilj (den färska från Frankrike) o har gjort ett pajskal som skall fyllas med krusbär i morgon. Är ju så himla gott med krusbärspaj :), o vaniljsås. Det blev en skål med krusbärskräm också när jag ändå höll på. O har ändå en hel del krusbär kvar som skall kokas sylt på imorgon. O sen får vi plocka av resten av de bären också, men jag tror jag fryser in dem så kan man ju använda dem till vintern, tänk en krusbärspaj i november :).

fredag 3 augusti 2012

Japp, hemma sen några dagar tillbaka.

Vi kom hem i lördags, efter att ha besökt Vimmerby o Astrid Lindgrens värld. Alltså, när vi var där när dottern var liten kändes det som det var mycket bättre än nu. Vet inte om det är så, men det är vår upplevelse. Dotterns killar var lite för små ännu, o sonen, ja han är ju en Star Wars o Lego kille, lååååångt från Astrid Lindgren, så han tyckte det var sådär. Visst sa han, det var väl kul, men det var inte alls så som Legoland, för det var kanonjättebra. Jaha, då vet man ;).

Kom hem till ett regnande utan dess like. Översvämningar i Gbg på flera ställen. O vi som inte haft något regn under hela resan. Ja, där ser man, det är inte i vår region man skall bo iaf ;).

Vi har hunnit städa o lämna husbilen, hämtade då bilen som hade fått punktering när den stod där *suck*. Hälsat på svärmor på vägen hem. Tvättat igenom tvättkorgen, o det tog ju ett litet tag kan man säga. Har också hunnit med att fixa lite här hemma, har ju fått ett x antal mer saker efter att vi tömde pappas lägenhet, än vi hade innan. Igår var vi o hämtade hem hundarna, som varit på sommarkollo hos kompisarna. Där fick vi också umgås med min hanes 6 valpar, idag 5 veckor. De börjar bli små charmtroll verkligen. Vi grillade, japp, jag fixade maten ;), o det blev rostad potatissallad med rostade rotsaker o fetaost, karréspett som jag rubbade med en allroundrub, sallad o vitlöksgrillat bröd. Det blev också hamburgare, eftersom där finns många barn, de har själva 4 st under 8 år, sedan en tonårsdotter o en äldre dotter med en son på 1 år. Så jag fixade lite nötfärsburgare till dem. Det visade sig att far i huset var fullkomligt hamburgargalen, o sa besviket : är det till barnen?! Men jag måååååste få smaka på en. O alla åt som galningar. Gjorde en sås på turkisk joghurt, majonäs och ajvar relish (mild) som jag blandade med lite extra vitlök, salt o peppar.

Det blev en hel del snack under eftermiddagen o kvällen, eftersom de här två skall gifta sig den 1/9. Det var visst dags nu, 4 barn o 8 år senare ;). Det blir kyrkbröllop med 52 gäster och jag skall laga maten o baka bröllopstårtan. Skall bli riktigt roligt, även om jag samtidigt är lite nervös inför matlagningen. Har iofs snackat in dem på buffé, eftersom det ju inte är vinter o kallt (förhoppningsvis), o jag vill ju gärna vara med under bröllopet också. O så har jag dessutom tur för jag slutar 12 på torsdagen o är ledig på fredagen. Slutar tidigt på onsdagen också, så de dagarna blir det bakning o matlagning för hela slanten. Har tur o kan stå nere på Feskekôrkan, där jag jobbat i sommar lite extra. Så på torsdagen åker jag dit o fixar maten, förvarar den i deras stora kyl o på fredagen åker vi in o hämtar den o åker upp till stället där festen skall vara o lägger upp o dekorerar allt, gör klart tårtan o sen kommer döttrarna dit o vi dukar o pyntar festlokalen. Vi förvisade bruden, som tänkte att hon skulle vara med o hjälpa till eftersom hon ju ändå inget hade att göra, eller hur ;). Jag sa att de får ta hand om min man o son istället o så kan de fixa med sig själva istället. Kändes som en mycket bättre idé.

Till saken hör att jag blivit utsedd till värdinna för festen, o det är ju ett hedersuppdrag verkligen. Men eftersom jag är som jag är så vill jag ju att det verkligen skall vara en minnesvärd em/kväll för dem, med en del hyss o bus, o nu står fantasin helt stilla. Så jag undrar om ni kan hjälpa mig med lite roliga upptåg passande för ett bröllop. Snääälllllla! Jag hoppas att jag har några läsare som har lite fantasi kvar iaf :).

Nu skall jag koka saft på mina avplockade vinbär, hallon o rabarber. Blir blandsaft, tror jag iaf. Skall koka lite krusbärssylt eftersom vi har en enda buske som producerat en hel del krusbär i år. Blir nog en paj också, o kanske lite kräm, skulle jag tro.